duminică, 14 septembrie 2014

7 fructe noi

1. Mango - mi s-a dus vestea că nicio friptură de orez, de pasăre sau de peşte nu mă face fericită aşa cum mă face o farfurie de mango. Săptămâna trecută am mers în vizită la o şcoală dintr-un orăşel la 50km...După frazele de întâmpinare au trecut direct la am pregătit mango pentru Daniela, Daniela ar vrea nişte mango acum? Cred că m-am înroşit până în vârful urechilor, dar la 34 de grade nu vede nimeni...La plecare am primit şi la pachet 3 bucăţi....În ţară fructul fad şi aţos nu m-a  impresionat niciodată...aici trec în fiecare zi pe sub copacii încărcaţi ca o pisică pe lângă acvariu...
doua dintre cele trei farfurii cu mango pregătite special pentru mine...
probabil se aşteptau la o creatura la fel de mâncăcioasă ca un zmeu european sau un dragon chinezesc...

2. Salak sau fructul şarpelui - seamăna cu o ceapă mică în piele de şarpe. Nu e foarte aromat, mai mult un măr acrişor şi bun...poate cu un uşor iz de ananas...

3. Durian - regele fructelor în Asia. Foarte scump tot timpul...arată ca un pepene cu ţepi. În mijloc are un miez moale - iar la gust mi s-a părut o combinaţie de budincă de fistic, îngheţată de vanilie...dar oricum nimic încercat până acum. Unii se plâng că miroase cam urât, alţii spun că e cel mai grozav fruct din lume...Eu nu-s în niciuna dintre categorii...O experienţă culinară interesantă şi atât.
http://en.wikipedia.org/wiki/Durian

4. Jackfruit - nu ştiu cum îl cheamă pe limba de aici, dar e o frumuseţe. Creşte în copac, are dimensiunea unui pepene serios şi, după ce l-ai ales pe cel mai parfumat, începe operaţiunea dificilă de extras miezul comestibil din cămăruţele lipicioase. Merită fiecare minut de efort.
Variantele mici de Jackfruit...în piaţă am văzut unul de vreo 6x mai mare... 

Jackfruit din spatele casei...după 10 de minute de luptă 3 contra 1, iată rezultatul - o farfurie plină cu miez dulce-acrişor. L-am dat gata până la finalul zilei. Cu un pic de ajutor, nu singură...ce vă imaginaţi?

5. Fructul dragonului - mai mult frumos decât gustos...Foarte bogat într-o mulţime de vitamine, cel mai mult B si C. La câte fructe au vitamina B pe aici, nici nu mă mir că oamenii zâmbesc tot timpul...
Fructul Dragonului - la interior un fel de pară de toamnă cu o mulţime de seminţe.
Al meu a fost de un indigo intens care s-a luat de pe mâini după două spălări. Există şi variante mai puţin colorate. 


6 şi 7 Matao si longan/litchi. Cea mai distractivă parte e să desfaci coaja uşor lemnoasă, fără să atingi deloc interiorul alb-sticlos. Gustul îmi aduce aminte un pic de strugurii pe care îi mâncam pe furiş, în vie...înainte de vremea lor, înainte de vremea întoarcerii la şcoală...
Spre deosebire de struguri au in interior niste seminţe negre, mari, care ar fi foarte bune pentru un şirag de mărgele etno. 
De la cel mai mare la cel mai mic: mango, matao si longan/litchi

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu