sâmbătă, 27 septembrie 2014

Borobudur - piramida budista

Un loc in care as vrea sa ma intorc o data si o data... Amplasat pe un deal, in mijlocul unei mici depresiuni strajuita de munti impaduriti, acest templu este considerat aici centrul pamantului si cel mai mare edificiu budist din lume. Cand ajungi in varf intelegi de unde ce, chiar daca la inceput ti-ai spus in gand, ca si mine..."da, noroc ca e rotund Pamantul si ne putem pune fiecare centrul unde vrem...".

Construit in sistem piramida; baza:  un patrat cu latura de 118m. 
Pentru turisti pretul de intrare e destul de piperat: 20 de dolari. Pentru localnici este undeva in jur de 4 dolari - asta pentru a incuraja cat mai multi localnici sa vina sa viziteze. Stiind de la elevii mei cat de greu se dau dusi de acasa, prefer sa nu ma plang de discriminare si zic ca e o  initiativa buna a guvernului...

Ratez rasaritul pe care mi l-as fi dorit, insa urmez drumul pelerinilor pentru a vedea aceast templu- piramida, o carte scrisa prin anul 800 in piatra vulcanica. Citesc pe net ca, la putin timp dupa constructie, templul a fost abandonat din cauza tulburarilor din zona, apoi a stat acoperit multa vreme sub cenusa vulcanului Merapi - aflat in imediata apropierea si inca activ. Acum templul este in patrimoniul UNESCO si, de obicei, roieste de turisti grabiti sa ajunga in varf folosind scara principala. Fast forward up...indiferent daca esti in Est sau in Vest oamenii vor  sa ajunga repede sus.
Pentru a ajunge in varf poti merge pe scara principala pana sus sau poti sa te invarti in spirala, luand fiecare etaj pentru a vedea basoreliefurile. 

 
Nivelul 1 - munca...
Nivelul 1 - construit in asa fel incat nu poti vedea prea multe in afara, ai multa grija de ce se intampla azi...

Nava din acest basorelief a fost reconstruita si a navigat pe drumul vechilor negustori - din Jakarta pana in Madagascar. 

In asteptare de noi aventuri: nava reconstruita cu materialele si mijloacele mileniului 1 are acum muzeul ei, dovada ca istoria e o poveste care poate fi traita, nu doar citita de pe pietre.  

Eu pornesc singura, in sensul acelor de ceasornic, pentru a strabate cei aproximativ 5km de culoare cu basoreliefuri trudite in roca vulcanica. Primele 3 niveluri sunt dedicate vietii de "aici si acum" pe cand urmatoarele 3 sunt dedicate tranzitiei spre viata spirituala.



Daca la inceput nevoia de spritualitate se exteriorizeaza si vrei sa arati, sa discuti, pe masura ce  urci spre varf, Buda se retrage incet-incet de pe ziduri, mai intai in nise de piatra si apoi se ascunde cu totul sub clopotele denumite "stupa". Exteriorul nu mai conteaza, doar interiorul.


Cele aproximativ un milion de placi sculptate si-au pierdut de  mult vopselurile aurii si argintii care reflectau lumina soarelui si faceau templul sa para o bijuterie imensa, o stea coborata pe Pamant. Acum toata frumusetea vine din povestile scrise in piatra, cu patina data de timp, de cenusa vulcanului si a mesterilor restauratori. In varf nu mai exista niciun basorelief, doar multe stupa si o priveliste extraordinara asupra junglei. Viata pamanteasca si-a indeplinit scopul si a ramas jos...

Imi trag sufletul si uit o clipa de ceilalti, pana cand o doamna cu un copil de gat vine sa ma roage sa facem o poza impreuna. Zambesc - n-am niciun merit pentru ochii mei albastri - dar ma conformez usor celebritatii pe care o am aici. Pana acum cred ca am "participat" la peste o mie de poze - unele de buna voie, altele facute mai pe ascuns, sa nu se supere Miss...Ma gandesc la toate temerile adolescentei mele si Indonezia mi se pare locul potrivit pentru orice introvert care cauta sa se vindece putin...

 
Mai arunc o privire in zare si pornesc spre lumea de jos, pe scara plina de turisti. Fast forward back down...

Un pranz cu alte povesti

Duminica, la finalul unui maraton prin templele de langa Yogyakarta, ne-am oprit sa mancam intr-un restaurant specific jawanez. La intrare am avut impresia ca sunt mai degraba intr-un restaurant chinezo-japonez, de anul nou. Beculete peste tot,  prispe cu mese mici, fara scaune...iti lasi papucii si te urci la masa din pridvor...Nu pare pare confortabil, dar te obisnuiesti repede.



House of Raminten. Cu prispe, mese mici si mancare gustoasa. 
Meniul complet al restaurantului, pt curiosi

Mancarea e excelenta - ca mai peste tot pe aici. In plus arata si bine - ceea ce nu e chiar asa de obisnuit. De obicei primesc o farfurie mare, aproximativ curata, cu mult orez peste care vin bucati de pui taiate marunt, ou taiat marunt si ceva frunze de papaya sau niste bucati de tempe (un fel de snitel din soia fermentata).Toate asezate pe o foaie de banana. Nu ar intra la masterchef, dar spre deosebire de alte tari din Europa, inca nu am mancat ceva rau la gust sau ceva care sa-mi faca rau...Cel mult a trebuit sa ocolesc sosul de chili care depaseste cu mult gradele de iuteala pe care le cunosteam eu.
Pui la cuptor servit intr-un fel de tavita lunguiata de bambus, cu salata de frunze de papaya, castraveti, tempe si desigur, orez.

Restaurantul acesta este insa alftel - de la costumatia traditionala a personalului, pana la felul in care arata si este numita mancarea. Am incercat o cafea cu ghimbir si am cerut repede-repede reteta. Se pregateste in felul urmator: ghimbirul proaspat se taie, se prajeste cateva minute in tigaie si apoi se adauga in ibricul de cafea. Se fierb impreuna si apoi se strecoara. Rezultatul: o bautura piscacioasa, aromata si greu de uitat.

Preturile sunt insa foarte ciudate: pentru 3 portii de mancare si 3 bauturi platim 60 000 de rupii. Adica vreo 20 de lei. Chiar si pentru standardele indoneziene este un pret foarte mic. Intreb si ma aleg cu o noua poveste.

Proprietarul restaurantului este un domn bogat care isi doreste ca toata lumea sa aiba acces la o mancare traditionala, de buna calitate. Angajatii lui sunt studenti si lucreaza part-time. Sunt platiti bine si, daca si lucreaza bine, sunt promovati in alte businessuri ale proprietarului. Yogyakarta, unul dintre cele mai vechi orase ale insulei este in acelasi timp si al doilea mare centru universitar, dupa Jakarta. Nu duce lipsa de forta de munca si, din cate am vazut,  intr-adevar oamenii sunt alesi pe spranceana si umbla ca furnicutele dintr-o parte in alta.
Ca picanterie aflu ca domnului proprietar ii place sa joace in piese de teatru, sa fie un fel de "tanti Florica" si, daca te nimeresti intr-o zi anume, s-ar putea sa fie chiar el cel care iti aduce mancarea. In rest are partenerul lui si isi vede de treburi :)


Venita din partea cealalta de lume, aveam impresia ca aici valul este pus peste orice discutie despre sex, orientari sexuale si alte asemenea...Evident se fac copii si aici, dar noaptea, cu ochii inchisi, fara sa stie nimeni. Noroc ca ignoranta se trateaza cu povesti.  Religia jawaneza traditionala recunoaste ca un dat al naturii homosexualitatea, pe cata vreme religia islamica si cea catolica nu prea. De aici discutii si discutii, insa traditia pare mai puternica decat vreun posibil extremism religios...Oamenii sunt aproape acceptati asa cum sunt.

In ceea ce priveste majoritatea,  casatoria e cel mai important lucru de facut pana pe la 20 -25 de ani. Divortul nu e o bucurie, dar se poate intampla...Important e sa intri repede, din nou, in randul lumii. Pentru ca majoritatea oamenilor apartin islamului, sa ai mai multe sotii e ok, dar nu e o practica incurajata. Daca totusi esti hotarat si vrei sotia nr. 2, trebuie sa ai acordul sotiei no. 1. Mergi cu toate la moschee, mai ceri un acord si se poate rezolva. Deocamdata n-am intalnit niciun curajos cu doua sotii si doua soacre, dar asta poate pentru ca locuiesc intr-un oras industrial, modern, in care de exemplu oamenii aleg singuri sau au luxul de a refuza propunerile parintilor cu privire la casatorie...

Descurajarea poligamiei vine si din exemplul personal al actualul sultan din Yogyakarta. Acest domn conduce singurul sultanat din interiorul unei republici si are o functie similara unui guvernator, dar cu privilegiul transmiterii ereditare a tronului/functiei. El a crescut intr-o familie in care tatal avea 4 sotii si povesteste ca tristetea mare a copilariei sale a fost ca aveam rar un pic de timp cu tatal sau. De aceea a hotarat ca pentru el o singura sotie este suficienta. O decizie greu de pastrat, in special pentru ca are 4 fete...si acum va trebui sa aleaga sultanul dintre copiii fratilor. Chiar daca raspunderea pentru cromozomul Y e clara, e greu cred sa rezisti tentatiei de a incerca totusi cu altcineva sa faci un fiu... mai ales ca din seria de 10 sultani de pana acum, tu esti singurul cu doar o nevasta...Un test greu pentru o promisiune fata de sine.

La desert mai aflu cateva povesti despre de ce e bine sa iti iei nevasta din insula Madura - la vreo 50 de km de mine -  dar le voi spune altadata. Deocamdata atat: daca pentru o familie jawaneza obisnuita centrul casei e bucataria, pentru o familie madureza cea mai importanta camera e dormitorul iar cea mai mare investitie e un pat din lemn de tek. Acest lemn, foarte frumos si foarte solid era folosit pe vremuri la fortificatii. Fericirea familiei e aici, dar nimeni nu trebuie sa auda un scartait.

duminică, 14 septembrie 2014

7 fructe noi

1. Mango - mi s-a dus vestea că nicio friptură de orez, de pasăre sau de peşte nu mă face fericită aşa cum mă face o farfurie de mango. Săptămâna trecută am mers în vizită la o şcoală dintr-un orăşel la 50km...După frazele de întâmpinare au trecut direct la am pregătit mango pentru Daniela, Daniela ar vrea nişte mango acum? Cred că m-am înroşit până în vârful urechilor, dar la 34 de grade nu vede nimeni...La plecare am primit şi la pachet 3 bucăţi....În ţară fructul fad şi aţos nu m-a  impresionat niciodată...aici trec în fiecare zi pe sub copacii încărcaţi ca o pisică pe lângă acvariu...
doua dintre cele trei farfurii cu mango pregătite special pentru mine...
probabil se aşteptau la o creatura la fel de mâncăcioasă ca un zmeu european sau un dragon chinezesc...

2. Salak sau fructul şarpelui - seamăna cu o ceapă mică în piele de şarpe. Nu e foarte aromat, mai mult un măr acrişor şi bun...poate cu un uşor iz de ananas...

3. Durian - regele fructelor în Asia. Foarte scump tot timpul...arată ca un pepene cu ţepi. În mijloc are un miez moale - iar la gust mi s-a părut o combinaţie de budincă de fistic, îngheţată de vanilie...dar oricum nimic încercat până acum. Unii se plâng că miroase cam urât, alţii spun că e cel mai grozav fruct din lume...Eu nu-s în niciuna dintre categorii...O experienţă culinară interesantă şi atât.
http://en.wikipedia.org/wiki/Durian

4. Jackfruit - nu ştiu cum îl cheamă pe limba de aici, dar e o frumuseţe. Creşte în copac, are dimensiunea unui pepene serios şi, după ce l-ai ales pe cel mai parfumat, începe operaţiunea dificilă de extras miezul comestibil din cămăruţele lipicioase. Merită fiecare minut de efort.
Variantele mici de Jackfruit...în piaţă am văzut unul de vreo 6x mai mare... 

Jackfruit din spatele casei...după 10 de minute de luptă 3 contra 1, iată rezultatul - o farfurie plină cu miez dulce-acrişor. L-am dat gata până la finalul zilei. Cu un pic de ajutor, nu singură...ce vă imaginaţi?

5. Fructul dragonului - mai mult frumos decât gustos...Foarte bogat într-o mulţime de vitamine, cel mai mult B si C. La câte fructe au vitamina B pe aici, nici nu mă mir că oamenii zâmbesc tot timpul...
Fructul Dragonului - la interior un fel de pară de toamnă cu o mulţime de seminţe.
Al meu a fost de un indigo intens care s-a luat de pe mâini după două spălări. Există şi variante mai puţin colorate. 


6 şi 7 Matao si longan/litchi. Cea mai distractivă parte e să desfaci coaja uşor lemnoasă, fără să atingi deloc interiorul alb-sticlos. Gustul îmi aduce aminte un pic de strugurii pe care îi mâncam pe furiş, în vie...înainte de vremea lor, înainte de vremea întoarcerii la şcoală...
Spre deosebire de struguri au in interior niste seminţe negre, mari, care ar fi foarte bune pentru un şirag de mărgele etno. 
De la cel mai mare la cel mai mic: mango, matao si longan/litchi

   

Daniela home sick

Săptămâna asta am avut chef de gătit...după atâta tempe, orez prăjit, banane prajite şi mango, mi-am zis că ar fi timpul să gătesc şi eu ceva pentru gazdele mele.
În afară de fructe, încă mă feresc să cumpăr de pe stradă...aşa că tot la supermaket ajung (hypermart)

Idea nr. 1 - paste cu brânză şi tiramisu - rapid, gustos...nu se poate să dau greş...
Pe stradă mâncare se vinde adesea în pungi, în hârtie sau
 în foi de banană. Un pic mai bine petru mediu, aş zice...

Supă cu un fel de perişoare, ca în Romania.
Se vinde şi se mănâncă pe stradă sau în  orice local de pe aici

Şi iată-mă la supermarket în faţa raftului de brânză...de fapt a celor două etajere: una cu brânză topită în cutii dreptunghiulare şi una cu brânză topită felii...Kraft. Lumea e mică. Undeva sus mai sunt 2-3 punguliţe de parmezan ras cu un preţ echivalent a 39 lei/ 100g.  Mă mai uit o dată să văd dacă am numărat bine zerourile...da...o punguliţă costă cât două cămăşi frumoase în magazinul de la etaj.
Brânză proaspătă nu, brânză mascarpone nu... Nu mă dau bătută - facem o variantă low-fat, cu iaurt. Surpriză mare - nici iaurtul alb nu e foarte popular dar, cu puţin  noroc, printre cele câteva zeci de feluri de iaurturi de băut (toate cu fructe) găsesc şi două cutii de iaurt alb...

Mai departe la raionul de legume-fructe, ma rezum la cele 4 ingrediente pe care le recunosc: morcovi, ceapă, mazăre şi pătrunjel. Şi pătrunjelul e specialitate mare - doar două legături frumoase şi creţe în tot magazinul.
Bulion nu există, dar găsesc un ketchup printre multe feluri de sticluţe cu sosuri pe care nu le recunosc nici după poză...Acum îi înţeleg pe românii plecaţi peste câteva mări şi zări care se plâng că nici un borş ca acasă nu pot să facă...

Înarmată cu ingredientele potrivite am avut în fiecare zi ceva de gătit: mai întâi mâncărică de mazăre, apoi paste cu legume şi cel mai acru tiramisu pe care l-am făcut vreodată...

Concluzia gazdelor mele: Daniela clever cook, Daniela good cook, Daniela home sick....
Google translate nu mă ajută deloc să explic intenţiile mele nobile...Cred că o să mă las de bucătărit, pentru o vreme :)