miercuri, 24 februarie 2010

Oameni si pisici...


...Sau despre zilele in care as aproba sfarsitul lumii...


Ma gandesc sa imi fac un tatuaj. Inca nu m-am hotarat ce trebuie sa scrie pe el. Oscilez intre "atentie! hipersensibila!" si "atentie! sunt de mamaliga!". Poate ar merge mai bine o imagine... Problema este ca, de fiecare data cand cineva poveste ceva, in mintea mea se aprind circa 10 ecrane colorate pe care se deruleaza scenele povestite plus inca vreo trei-patru cu legaturi adiacente, inmagazinate in memoria mea sau pur si simplu generate de niciodata dovedita memorie colectiva. De cele mai multe ori este amuzant. Dar uneori nu este.

Iata ce patesc astazi, de exemplu, cu un coleg - altfel model de logica si cu numeroase alte calitati care timp de vreo ora (cat a durat pana cand am inceput sa respir aproape normal) au incetat sa mai aiba vreo valoare pentru mine.
Si nici macar nu era o discutie in care sa fiu implicata. Pur si simplu o discutie "intre baieti" care intamplator se desfasura pe langa biroul meu. Fie din cauza unor 7 ani de lucru in open-space-uri, fie pur si simplu pentru ca nu prea am atentie distributiva, ma "mandresc" ca pot sa fiu atenta doar la lucrurile pe care le consider eu importante. Discutia lor despre fotbal aluneca pe langa mine. Dar deodata ma izbesc niste cuvinte si mi se aprind ecranele: "Ah, nu! Nu am mai impuscat nicio pisica demult. Am renuntat. Le-au curatat oricum cainii lu' frate-miu". Stomacul mi se strange instantaneu.

Nu am nimic cu triburile de vanatori si am invatat suficient de multa istorie ca sa nu neg meritele breaslei care ne-a hranit, pe noi, ca specie, cateva zeci de mii de ani. Am o alta parere insa despre vanatorii moderni - supermen-i in costume verzi, nemaipomenit de viteji cand se aduna in haite, cu armele lor lustruite, verificate, curatate - toti oamenii acestia care salveaza lumea de pericole cu blana sau pur si simplu, cu mare bunatate, curma suferintele unor specii care agonizeaza intre disparitie si existenta.

Deci, stomacul mi se strange pe fondul sonor al rasetelor din dreapta mea. Si mi se pune suplimentar un nod in gat: este acelasi ras ca cel de acum cateva minute cand vorbeau despre cum a luat Steaua bataie acasa. Fara rautate, fara sarcasm sau prea mult zgomot care sa imi dea impresia ca vreunul dintre ei se forteaza. Totul era natural, ca la o gluma despre fotbal.

Pe ecranele mele interioare vad foarte clar o pisica dungata, zburlita, in goana disperata spre gard. Aproape reuseste sa sara, dar dintii o apuca din zbor. Sub mengina, costitele trosnesc ca niste bete de chibrituri. Zagazurile sangelui, prinse in inima cat o aluna, se elibereaza. Un sunet slab razbate dincolo de gingiile palide. Dintii scutura inca o data. Sunetul se frange chiar inainte sa iasa. Mai scutura o data. Niciun sunet. Pacla coboara pe ochii mari, de aur, iar muschii se inmoaie. Dintii lasa pe pamant doar o carpa ca o blanita tarcata.

Vocea de langa mine continua. Mi se pare ca spune, dar as vrea sa cred ca doar mi se pare: "Si alicele intra fain in ele. Au fost vreo patru - cinci".

Pe ecranul meu vad un om mare si un pisoi care ii ajunge pana la glezna. Motanul isi rasuceste coada in semn de alint si se uita curios spre omul si teava pe care o tine in mana. Oamenii sunt creaturi ciudate, se joaca cu tot felul de lucruri complicate desi au o groaza de ziare, bucatele de telina, gemotoace.

Pentru motan e greu de intels, dar are abia un an si inca nu a renuntat sa ii studieze. De exemplu, cel mai interesant la oameni este ca au o blanita temporara. El este alb-negru de cand se stie, dar oamenii, ei bine oamenii, pot fi intr-o zi negri, alta data vezi, apoi din nou negri, apoi gri. Trebuie sa te bazezi foarte mult pe miros ca sa ii recunosti. Dupa blanita nu merge. Dar blanita asta temporara este de mare ajutor - oamenii adapostesc in ea tot felul de lucruri gustoase. Daca te invarti intr-un anumit fel pe langa ei, daca le vorbesti intr-un anumit fel - aproape ca te inteleg si uneori se opresc, se scotocesc si impart cu tine din bunatatile lor. Chiar ieri un pui de om cu parul lung si galben s-a oprit, l-a mangaiat si i-a dat o bucata de branza galbena cu miros de lapte dulce.

Poate are noroc si astazi. Se invarte atingand cu varful cozii omul cel mare. Un sunet rabufneste foarte aproape si el se opreste la jumatatea mieunatului. Ce s-o fi intamplat? Simte niste furnicaturi calde in tot corpul. A inceput ploaia asa deodata? Nu-i place cand isi uda blanita - trebuie sa stea o ora intreaga sa o aseze frumos la loc...Da sa mearga spre sopron, la adapost, dar cumva labutele nu par sa il mai asculte. Pamantul incepe sa se invarta, mai intai incet si apoi tot mai repede. Se face noapte...ciudat avea impresia ca e inca devreme. Cumva aerul pare sa se fi imputinat. Ce-ar fi sa se lase un pic jos? E bine. Pamantul e rece si parca nici furnicaturile nu-l mai pisca asa de tare. Pamantul se face si mai rece. Nu se mai invarte, dar simte ca parca s-a ridicat cu totul si il duce undeva. Are ochii larg deschisi, dar e prea intuneric sa vada ceva. Oare unde se duce?

Vocea de langa mine continua in timp ce eu ma indrept spre usa, ca sa nu-mi vada nimeni ochii intunecati: "Ei, nu puneam mana, le duceam cu lopata, cu ce aveam la indemana".

Pe celalalt ecran, pe care nu e noapte inca, vad imagini din Powder, unul din filmele mele preferate. Un film facut prin 1995, care a trecut aproape neobservat dar care are o scena care as fi vrut sa se intample superman-ului din povestea mea. Este scena in care baiatul albinos face o legatura intre caprioara impuscata si vanatorul ei. Si ii transmite acestuia ultimele simtiri ale animalului. Nu e in scena de pe youtube, dar vanatorul povesteste apoi ca a simtit toata spaima, toata nedumerirea caprioarei si nu a mai putut sa puna mana pe o pusca niciodata

Poate ca daca lucrul acesta ar fi posibil, mai multi oamenii ar intelege ca puterea nu consta in a-i elimina pe cei fara de putere, nici in a manca mai mult decat altii, nici in a avea mai multe cifre in cont sau mai multi ani de scoala.

Este deja seara tarziu si, cand ma gandesc, rasul lor imi raspuna in urechi la fel: simplu, fara rautate si fara regret. Si atunci se aprind in spatele retinei mele alte ecrane. Vad simultan mai multe scenarii apocaliptice - fara tipete si prabusiri ca la Hollywood. Revarsari naturale, simple. Nu simt nimic - nici razbunare, nici regret. Nu imi aduc aminte nici de oamenii albi, nici de oamenii gri. Doar usurare - in sfarsit a venit si randul nostru. Oare unde ne ducem?


Nota: as fi vrut ca orice asemanare cu personaje, evenimente sau bucatele de evenimente reale, trecute sau viitoare sa fie absolut intamplatoare. Astazi nu, dar poate ca intr-o zi...

luni, 22 februarie 2010

Amintiri despre Barcelona și portocalii liberi

Merg la Barcelona. Din nou. Prima oara am fost anul trecut, la cumpana dintre martie si aprilie. Mi-am agatat atunci martisorul in cel mai inflorit si roz copac de pe o straduta laturalnica.

Imi aduc aminte ca se inserase bine, era frig, burnita si am renuntat sa merg pana la Mediterana. Nu din cauza vremii, ci pentru ca sunt superstitioasa. In locurile care mi se lipsesc de suflet las intotdeauna ceva nevazut - ceva care sa ma cheme inapoi...

Imi mai aduc aminte de biserica Maria del Mar: eu, cuminte, in strana si o dorinta rostita cu o jumatate de gand. Nu era o rugaciune pentru ca nu m-am lamurit inca daca trebuie deschisa conversatia asta mare si oricum prefer sa nu am de ce sa dau vina pe Cineva. Era doar un fel dorinta, pe jumatate alba, pe jumatate rosie, agatata de un copac necunoscut.

Cand spun Barcelona, primul lucru care imi apare in fata ochilor este un portocal incarcat. Nicio capodopera, niciun mozaic colorat....in amintirea mea toate strazile Barcelonei sunt pline de portocali. E frig afara si ei sunt plini de flacarui mici și calde. Ma opresc si as vrea sa imi incalzesc mainile si sufletul de ele. Pe langa mine trec oameni cu plasele de supermarket pline de portocale. Nici nu se uita la obiectul adoratiei mele. Eh...asta e, oamenii nu apreciaza lucrurile care sunt la indemana. Daca nu platesc, nu cred...Iar dupa ce platesc, le pare rau. Dincolo era mai ieftin...Ma mai uit o data...Dar si copiii trec fara sa le bage in seama. Ma descurajez. Poate sunt amare...ca merele padurete la noi. Mai merg, ma mai uit cu aceeași sclipire, dar nu indraznesc... Poate sunt domeniu public, poate iau amenda. Vedeam deja articolul de ziar: Vandalism in Barcelona! După ce au terminat cu lebedele din Viena, romanii au trecut la masacrarea portocalilor din Barcelona. Renunt ca sa salvez onoarea patriei...

Abia dupa o vreme am înțeles pericolul. De cand teama de amareala, praf, julituri sau alte rele este mai puternica la mine decat instinctul tribului de culegator? N-a fost niciodată, nici la 5, nici la 15, nici la 25... Chiar anul trecut m-am imprietenit cu niste duzi din Bucuresti: doi la metroul din Pipera, unul aproape de sediul Ogilvy si inca vreo doi pe la Obor. Atunci ce s-a întâmplat? Nu o sa stiu niciodata...Poate era nesiguranta pe teritoriul strain...Poate era nevoie de incă un lucru care sa ma cheme inapoi. Nu stiu.

Cert este ca in aprilie merg la Barcelona si poate imi iese iar in drum un portocal lasat in afara gardurilor. Oare indraznesc prea mult daca sper sa fie unul bun? La urma urmei nici nu conteaza...o sa imi pastrez o saptamana in plus martisorul la mana ca sa il dau la schimb pe o portocala.
Si poate o sa ramanem prieteni o viata de om sau de portocal.

duminică, 14 februarie 2010

Friends will be friends...



Am decis ca trebuie sa ma mai las domesticita un pic, de dragul prietenilor vechi. Zis si facut. Am inceput vineri seara cu o intalnire in 4 fosti si actuali (PC)Muchetari; am depanat amintiri, ne-am expus ranile si bucuriile (mai vechi si mai noi) si am ridicat unul sau mai multe pahare de vin/bere pentru vremurile bune care au fost si care neindoielnic au sa vina iara...

Nu m-am mai bagat asa voioasa in pat dupa ora 1 de cand am citit ultimul Harry Potter.

Sambata devreme mi-am clatit haina de fum cu ceva ore de plimbare in Brasov...Miliarde de fulgi aposi si mari cat penele de porumbel au inlocuit ploaia de deunazi. Cum sa nu stai cu ochii inchisi si fata spre cer?

Dar s-a terminat repede si mi-am adus aminte ca am totusi si responsabilitati de om mare...Asa ca, pentru a pune umarul la scoaterea Romaniei din criza, am luat la rand toate magazinele. Bine ca nu am overdraft...

Inevitabil plimbarea s-a sfarsit tot la Bistro del Arte, unde m-am inmuiat in fata unei supe-creme facuta ca la mama ei acasa. Apoi m-am topit de tot langa cea mai buna tarta frantuzeasca decadenta pe care am intalnit-o in acest secol. In fata ei am iertat pe toata lumea pentru ursuletii chinezesti care au crescut cu nu stiu cate procente poluarea pe planeta, pentru siropurile roz cu inimioare si pentru amorasii contrafacuti. Sarbatoriti voi ce vreti, atata vreme cat la Bistro am in meniul cu/fara inimioare tarta asta cu ciocolata amaruie.

Si a venit si seara in care, pentru prima oara in viata asta, m-am gatit sa merg la club...Ma rog, pentru prima data de voie...pana acum am mers doar la petrecerile obligatorii ale corporatiei...

Fum: conform asteptarilor, mult.
Muzica: peste asteptari, buna, de pe vremea mea, cand nu existau cluburi, cand existau doar discoteci fara fotolii si masute, cand nu aveam MTV, ci doar Radio Brasov si casete pe care le schimbam odata cu oracolele.
Fetele mele: ca pe vremuri, ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat in cei 6 ani de cand am terminat facultatea.

Cred ca pot vorbi cursiv aproximativ 10 minute despre ce am invatat in facultate, dar cred ca as putea sa scriu o carte rezonabil de groasa despre fetele mele. Si daca peste 20 de ani o sa fac cine stie ce si nu imi va fi ramas in minte nicio farama de sociologie generala, de resurse umane sau metode si tehnici, tot o sa imi aduc aminte de experimentele din anul I de la Ungurean, de lacrimele stiu-eu cui dupa primul colocviu de stiinte politice si de intalnirile noastre saptamanale la un ceai pentru planificarea temelor date de Onut.

Si ma uitam la noi acum - ce fire colorate s-au desfacut si s-au tesut in povestile noastre. Am crescut, e drept, dar inca ne sclipesc ochii si inca putem sa cantam din toata inima ca si cum numai noi si Queen am fi pe pamant.

Ce m-a amuzat intotdeauna la noi este "reprezentativitatea" statistica pe care am avut-o pe segmentul nostru de varsta. Intre noi 5 am avut visatoare si realiste, guralive si tacute, casatorite si mai putin casatorite, jucause si ambitioase, emigrante si traditionaliste. Iar acum iata ca o sa ni se nasca primul copil - exact la varsta medie potrivita. Trebuie sa ma mobilizez si am o groaza de lucruri de invatat. Sunt deja pe short-list si am o noua mare ambitie: sa primesc responsabilitati extinse de BS vice-president... Noroc ca stiu multi oameni cu bebelusi pe care o sa ii mut din agenda pe tastele de apelare rapida...cei care va stiti, pregatiti-va!

Pe aproape de ora doua terminam cu o mare imbratisare de grup si, fara texte de Hollywood, ne raspandim in noapte. Apropierea sufleteasca nu e nici in cuvinte, nici in orele petrecute impreuna, nici in anii petrecuti separat.

Cand orice altceva te poate face sa intelegi gresit, cauta sa vezi daca strangerea de mana sau imbratisarea tin dincolo de durata standard si daca iti ating coardele sufletului pana ti se incalzesc ochii. Eu asa imi numar prietenii...

marți, 2 februarie 2010

M-am hotarat: nu o sa ajung niciodata om mare...

Azi am incalcat o regula foarte veche de a mea...ma rog, nu era deloc a mea, dar mi-am insusit-o si eu, mandra ca un paun - ca doar facea parte din procesul de maturizare.

De fapt, daca ma gandesc bine, totul a inceput aseara si am incalcat nu una, ci doua reguli mari...
A fost cam ceata pe la mine in ultima vreme si rasucirea asta brusca m-a ametit...sau poate timpul s-a curbat un pic :).
N-am facut nimic imoral sau ilegal...doar am pus mana pe creion (bine, mai mult pe tastatura) si am scris exact ce vroiam. E uimitor cat de simplu poate sa fie si cum iti regasesti tot zambetul copilaresc cand treci de barierele lui "ssst, nu-i frumos, nu-i bine", de care te tineai atat de stans - ca nu cumva sa cazi si sa iti julesti genunchii la contactul cu lumea.

Dupa demolari aveam un loc liber, asa ca am pus repede in loc o regula noua: daca vrei sa spui ceva, spune! daca vrei sa faci ceva, fa!...

Recunosc, ma dau viteaza - putem sa facem tot felul de lucruri complicate, dar stiu foarte bine ca de la naucirea noastra in fata lucrurilor simple ni se trag toate...

Deci am ignorat variabila ce o sa creada... chiar daca nu imi scriam o pagina de jurnal.

Asa am constatat ca poti sa te asterni pe o pagina si poti sa comunici cinstit cu cineva numai daca pui pe silent vocea care joaca rolul reactiilor exterioare.

A trebuit sa il scot pe celalalt din mintea mea si sa il las afara. A fost tare greu - erau minus 10 grade si, chiar daca i-am dat sacul meu de dormit, celalalt m-a prevenit ca s-ar putea sa imi para rau... M-am pregatit si pentru asta, dar i-am spus ca este in interesul nostru, al tuturor. De afara o sa poata vedea si el mai bine cum stau lucrurile, o sa se intoarca mai intelept si o sa isi stie mai bine locul...Nu o sa ma mai intrebe la fiecare miscare noua: esti sigura???
Am spus ce am avut de spus, m-am lamurit cu mine si... il astept pe celalalt. Trebuia sa invat lectia cu rabdarea cand ma pregateam sa ma fac un om mare. Acum nu mai am sanse...

Incep sa fredonez ... s-a intors la saptamana (...)/ jumatate nins cu nea/ jumatate viorea, parca leganat de-o stea...
Apoi imi mai verific o data mailul...nimic... si ma pregatesc: Si daca vii si daca pleci/Imi e tot una...
Bun, focus: sunt viteaza!
Cert este ca, pentru mine, nu o sa mai fie ca inainte: am inceput o noua calatorie spre bucuriile si tristetile copilaresti. Daca renunti la achizitiile maturitatii si dai in mintea copiilor, nu te mai poti face la loc om mare, nu-i asa? Mare paguba, oricum nu mi-a placut niciodata...Mai verific o data mailul...tot nimic...
Hai sa ne jucam/Vino-n lumea Barni...
Abia astept sa vina luna iunie sa ma catar in copaci dupa verzaturi. Restul sunt detalii...